בריאות ילדינו
התלמוד מצווה על הורים ללמד לילדיהם תורה, שחיה ומקצוע שיפרנס אותם. בעולם המודרני, בו שום דבר לא מובן מאליו, הייתי מוסיפה עוד – ללמד אותם לקבל ולאהוב את עצמם, לעזור להם לפתח זהות אישית, להעניק להם מערכת ערכים, לתת להם ידע על ניהול כספים ולא פחות חשוב – לבסס עבורם הרגלי אכילה בריאים לכל החיים.
אם לפני 100 שנה, 50% האנשים מתו ממחלות זיהומיות, היום אותו אחוז מתים ממחלות כרוניות, לעיתים אחרי שנים של סבל. רוב המחלות האלה קשורות למה שנקרא "סגנון חיים", דבר שכולל עישון, עודף משקל, חוסר פעילות גופנית, סמים ושתייה מופרזת. מחלות כגון סוכרת סוג 2, לחץ דם גבוה, שבץ מוחין, סתימות עורקים וכו'. מי שבאמת אוהב את ילדיו לא ירצה שיחלו במחלות אלה.
כמובן, זה לא כל הסיפור. אנחנו רוצים שילדינו יהנו מהחיים, ירגישו ויראו טוב, ושיהיה להם אנרגיה ורצון להתמודד עם החיים.
לרוב, אפשר למנוע את מחלות סגנון החיים ואפשר להרגיש טוב וליהנות מהחיים. צריך לדאוג שהאדם ידע לכבד את גופו ושידע איך להתנהל בעולם מלא פיתויים ומסרים כגון "שתו קוקה-קולה" שמיועדים לא לטובתו, אלא לטובת חברות גדולות ובעלי מניותיהן.
אני מניחה שרוב ההורים יודעים זאת, אך בפועל, בהרבה מקרים, שיקולי נוחיות נותנים את הטון. אנחנו מגיעים עייפים מהעבודה ושולפים אוכל תעשייתי מהמקפיא במקום להרכיב ארוחה פשוטה, זולה ומזינה. רצים לעבודה בבוקר ומשאירים את הילדים עם קערות דגני בוקר עתירי סוכר ושוקו כי זה משהו שהם יכולים להכין לעצמם. מפחדים שיעשו באלאגן בסופרמרקט וקונים לו ממתק כדי להשתיק אותו.
בתור פסיכולוגית ואם לארבע ילדים חשבתי וקראתי הרבה בנושא והיום, כשכל ילדיי מבוגרים בריאים, מצליחים, פעילים ובעלי משקל תקין, הייתי רוצה לחלק איתכם את מחשבותיי. עצות אלה אינן רפואיות, אבל לרוב הן מבוססות על מחקרים.
בגיל הרך
- לשלוח לגן כריך מדגנים מלאים, ירקות ופירות.
- לתת עוגיות ועוגות בריאות מפעם לפעם (ראה דוגמאות של מתכונים בהמשך). אפשר לשלוח חתיכת עוגה עם האוכל לגן. יש הורים שאומרים לילדים שמותר להם לאכול דברי מתיקה "רק בשבת". לדעתי, זה נותן מסר שהממתקים הם איכשהו טובים יותר ממאכלים יומיומיים. עדיף לעשות את זה כחלק מהשגרה ולא כפרס.
- כדאי לשים קערה עם פירות וירקות במקום מרכזי כחטיף בריא מתי שהילד מרגיש צורך בכך.
- להימנע מלתת להם בשר מבהמות שקיבלו אנטיביוטיקה והורמונים. אם זה לא כתוב על החפיסה, סביר להניח שהבהמות אכן קיבלו. לא ברור איך זה פועל בתוך הגוף של הילד.
- להימנע מדגני בוקר וממרח שוקולד. פשוט לא להכניס הביתה. הם מלאי סוכר ועשויים מחומרים מעובדים שאין להם ערך תזונתי. הויטמינים המלאכותיים ששמים שם אינם שווים את המחיר הבריאותי והכספי. במקום דגני בוקר תכינו להם שייק עם פירות וקפיר, עוגיות שבולת שועל עם חלב, לחם מלא עם גבינה וכו'
- לדאוג לתת ילדים חלב מפוסטר ולא מפוסטר-על או עמיד. תהליכים אלה משמידים את כל החיידקים והאנזימים שבחלב, לצורך חיי מדף ארוך יותר (וחסכוני יותר למחלבות). כדי לעשות גבינה מחלב מפוסטר-על או עמיד, צריך להוסיף לו סידן. אם החיידקים שעושים גבינה לא יכולים להשתמש בסידן שבחלב זה, איך הגוף האנושי יכול לעכל אותו? הרי הגוף האנושי מעכל את החלב עם אותם בקטריות שעושים גבינה! דוגמאות של חלב שאינו מפוסטר-על הם חלב תנובה בשקיות, חלב עזים צוריאל וחלב יוגבי. ככל הידוע לי, כל צורות החלב האחרות המצויים בסופרמרקטים היום הם מפוסטרים-על או עמידים. תסתכלו תמיד על התווית.
- לא לקחת את הילדים למסעדות המציעות אוכל מהיר ולא לעשות ימי הולדת במסעדות כאלה.
- לתת לילדים ארוחות מבושלות בבית ולאכול יחד איתם. סיר לבישול איטי יכול לעזור. בבוקר לפני שיוצאים מהבית, שמים מרכיבים בתוך הסיר והתבשיל מוכן וחם כשחוזרים מהגן.
- לבשל עם הילדים. בצורה זו, אתה נותן דוגמה אישית, מלמד אותם לבשל וגם נותנים להם דרך לקחת אחראיות ולתרום למשפחה, דבר שבונה ביטחון עצמי. אם הם יראו שאתם עוסקים בזה, יתכן שירצו להשתתף. זה כיף וזה באמת בונה הרגלים תזונתיים טובים לכל החיים!
- לזרוע ביחד זרעים של צמחי תבלין על אדן החלון, לעקוב ולהשקות, ובסוף, לאכול את התוצרת (ראה פרק "גינה על אדן החלון").
- לא לחשוף את הילדים לפרסומת בטלוויזיה. תכנית ילדים שיש בו פרסומת למאכלים לא בריאים אינה מתאימה לילדים. להעדיף סרטים טובים במחשב.
- לאכול עם הילדים ארוחת בוקר. קשה להתרכז על בטן ריקה. לא דרוש הרבה זמן להכין שייק לכל המשפחה בבלנדר מיוגורט או קפיר ופרות ו/או ירקות.
- לאכול ליד שולחן, יחד עם הילדים. האכילה מול הטלוויזיה או המחשב הוכח כגורם להשמנה, כי הוא מלמד לאכול בלי לשים לב לאוכל. זה גם מלכלך את הסלון וגורם לאכילה ללא נימוסים בסיסיים.
- רצוי לתת פירות כקינוח או פרס להתנהגות טובה במקום ממתקים.
- תגבילו את שעות הצפייה בטלוויזיה או מחשב. תקראו להם סיפורים ותיקחו אותם למגרש המשחקים בזמן שמתפנה.
- תעשו איתם ספורט. הליכה משפחתית בטבע, רכיבה לגן על האופניים של אחד ההורים, שחיה בים והתעמלות משותפת נותן מסר ברור לכל החיים.
בגיל בית הספר
- תאפו עם הילדים לחם. תכינו בצוותא חלות לקחת לארוחת שבת אצל סבא וסבתא.
- תכינו ביחד ארוחה לשבת או לאורחים.
- תבקשו מהילד להכין חלק מארוחת השבת, ותשבחו את הבישול שלו ליד השולחן.
- תאכלו ארוחה משפחתית ביחד לפחות פעם בשבוע.
- תחשפו אותו למאכלים של תרבויות שונות, שילמד לא לפחד מדברים חדשים.
- תגבילו את שעות הצפייה בטלוויזיה או מחשב. תעודדו רכיבה על אופניים, קריאה וחוגים בזמן המתפנה.
- תטיילו עם המשפחה בטבע, תעשו פיקניקים וקמפינג. תאכלו פרות בר שתראו בדרך.
- תכינו פופ-קורן ובוטנים קלויים במקום לקנות חטיפים.
- תכינו גבינות, פיצות, חמאה ומשקאות ביחד. זה זמן איכות עם הילדים.
מתכונים שילדים אוהבים להכין
עוגת בננות ואגוזים
(מעובד מהספר Bernard Clayton's Complete Book of Breads, 1987) המתכון מהוואיי.
מצרכים:
- 6 כפות שמן קוקוס
- 2 כפות דבשת החרוב
- שתי ביצים בטמפרטורת החדר
- 1/2 1 כוסות בננות מעוכות
- 1/2 1 כוסות קמח כוסמין 70% או מלא או קמח חיטה מלא
- כפית סודה לשתיה
- 1/2 כפית אבקת אפייה
- 1/4 כפית מלח
- 1/4 כפית וניל
- כוס אגוזי מלח שבורים
- כוס שבבי קקוס
ציוד: קערה, כף עץ, כוסות וכפיות מדידה, מכתש ועילי לשבירת האגוזים (או סכין וקרש, או מערבל), תבנית מלבנית ל"אנגליש קיק".
אופן ההכנה:
מחממים תנור מראש ל-º.180 מערבבים יחד את השמן, את דבש החרובים, הסוכר, הביצים, הבננות, הסודה לשתייה ואבקת אפייה, מלח ווניל עם 1/2 כוס מהקמח. להוסיף אגוזי מלח וקוקוס ולערבב שוב. עכשיו, מוסיפים את הכוס האחרון של הקמח ומערבבים בכמה תנועות של הכף עד שהרוב נבלע, אבל ניתן עוד לראות חלק מהקמח. לא לערבב יותר מידי, אז העוגה תהיה כבדה ועמוסה מידי.
מכניסים לתבנית האפייה. מפזרים קצת קמח מעל. אופים כשעה.
עוגיות שיבולת שועל ותפוזים
(מהספר,Cookies at the Academy, 1987) . המתכון אמריקאי-מסורתי.
מצרכים:
- 2 כוסות קמח כוסמין מלא או קמח חיטה מלא
- כפית אבקת אפייה
- 1/2 כפית מלח
- כוס שמן קוקוס
- כוס סוכר חום
- 2 ביצים
- כף קליפת תפוז, מגורד
- 3 כפות מיץ תפוזים סחוט טרי
- 3 כוסות שיבולת שועל
- כוס תמרים קצוצים דק
- כוס אגוזי מלך קצוצים במכתש עילי או מעבד מזון
ציוד: קערה, כף עץ, תבנית מהתנור, נייר אפייה, שתי כפות, מיקסר (לא הכרחי), מסחטת מיץ (או כף להכניס בתוך חצי תפוז ולסובב).
אופן ההכנה:
מחממים את התנור ל-º180 מראש.
מערבבים קמח, סודה לשתייה ומלח.
עם כף עץ, מערבבים שמן וסוכר עד ליצירת תמיסה רכה. מוסיפים את הביצים אחת אחרי השנייה, כשמערבבים אחרי כל הוספה. מוסיפים קליפת התפוז ומיץ תפוזים ומערבבים. מוסיפים קמח ומערבבים רק עד שהקמח נבלע. להוסיף שיבולת שועל, תמרים ואגוזי מלך.
מרפדים את תבנית האפייה של התנור עם נייר אפייה. עם כף, יוצרים כדורים ומניחים על הנייר, במרחק כ-5 ס"מ אחד מהשני. אופים 16 – 18 דקות. מקררים על רשת.
לחם (פרווה)
בהתחלה, עד שהמשפחה מתרגלת לקמח מלא, תכינו את הבצק עם קמח לבן ושמרים. בהדרגה ניתן להוסיף יותר ויתר קמח חיטה מלא או קמח כוסמין ואף לנסות להחליף את השמרים חלקית בשאור.
מצמחת השאור הכי אהובה עליי עשויה מקמח, מים ותפוח אדמה מגורד. היא עושה לחם עם מרקם עדין ורך, והלחם תופח לגובה. אשמח לקבל מתכוני שאור נוספים מכם.
מצרכים:
- קילו קמח
- כף שמרים
- כף מלח
- 2 ביצים
- שמן זית
- 1/4 כפית אבקת ויטמין C או כף מיץ לימון טרי
- כף גרגרי לציטין (הויטמין C והלציטין עוזרים לקמח המלא לתפוח כמו קמח לבן)
- כף מלח ים או מלח ההימליות
ציוד:
- קערה גדולה
- כף עץ
- 3-4 תבניות כיכר בינוניות, משומנות
- משטח לישה
- מאוזניים של מטבח
אופן ההכנה:
שמים את הקמח, השמרים, הביצים, הויטמין C; את הלציטין, 2 כפות שמן זית ומלח בקערה, יוצרים גומה ויוצקים בה את המחמצת. בוחשים עד שלא נשאר קמח בקערה, תחילה בכף העץ ואחר-כך עם ידיים רטובות, עד שניתן ליצור כדור. שמים את הכדור על משטח מקומח ונותנים לו לנוח חמש דקות. בינתיים ניתן לשטוף וליבש את הקערה. יוצקים לקערה 2 כפות שמן זית ומפזרים אותו על כל הקערה עם הידיים.
לשים את הבצק לא יותר משמונה דקות, עד לקבלת מרקם רך ואחיד, מעט דביק. שמים את הבצק בקערה, והופכים אותו, כדי ששני הצדדים יהיו מכוסים בשמן זית. מכסים עם מטלית לחה ושמים באזור חם עד שתופח ומכפיל את עצמו (2-3 שעות).
לשים שוב לזמן קצר. מחלקים את הבצק לשני חלקים (לשתי חלות גדולות), לשלושה (לשלוש חלות) או לארבע – שלוש חלות בינוניות ותבנית לחמניות לארוחת בוקר ביום שישי.
קולעים את החלות ומעבירים בעדינות לתבניות ומשומנות. אפשר לפזר ממעל קמח על הכיכרות.
מכסים במטלית הלחה ומשאירים במקום חם עוד שעה, עד שהבצק ממלא את התבניות. ניתן להבריש עם תערובת של ביצה ומים לקבלת כרום מבריק ופריך, ולפזר פרג או שומשום, אם רוצים.
אופים את החלות 45 דקות בחום º180 (שעה לכיכרות גדולות ורבע שעה ללחמניות קטנות), עד שהכיכרות נשמעים חלולים כשמכים עליהן. מוצאים מהתבניות לרשת ונותנים להם להתקרר עד שמכניסים אותן לשקית ניילון.
שבת שלום!
גלידת פירות (חלבי)
מצרכים:
2 מיכלי שמנת חמוצה מהסופר
5 בננות בשלות (אפשר כל פרי אחר שבעונה).
כפית סוכר
2 כוסות קוביות קרח
ציוד:
בלנדר (כזה שיכול לטחון קוביות קרח)
קופסה מלבנית מניילון עם מכסה
מרית סיליקון או כף עץ
מכונת גלידה (רצוי אבל אפשר גם בלי)
אופן ההכנה:
חיתכו חמש בננות בשלות. שימו שתי חבילות שמנת חמוצה (400 מיליליטר) בבלנדר רב-עוצמה (שמסוגל לטחון קרח), מוסיפים את הבננות וכפית סוכר. מכסים ומערבלים ותוך כדי הוספות קוביות הקרח דרך החור למעלה, ישר בתוך העין של מערבולת. מערבלים לא יותר מדקה.
שמים את התערובת בתוך מכונת גלידה , מדליקים, ומכסים את המונה בכמה שכבות של מגבות. נותנים למכונה לעבוד עשרים דקות. אפשר לאכול חלק מהגלידה מיד ושמים את החלק השני בקופסת ניילון עם כיסוי ומקפיאים. לפני שאוכלים את החלק המוקפא, צריך להוציא אותו מהמקפיא לחמש דקות עד שמפשיר.
אם אין מכונת גלידה, אפשר לשים את התערובת ישר בתוך הקופסה, לכסות ולשים במקפיא, ולבחוש אותו כל עשר דקות עם כף.
ניתן לעשות גרסה טבעונית ופרווה מפרות וחלב קוקוס או חלב שקדים, או רק מפרות (במיוחד מנגו).
אפשר גם לקלוף בננות, לעביר לאורכן שיפוד במבוק ולהקפיא.
חלב שקדים או חלב קשיו
להשרות את כוס האגוזים במים 2 עד 12 שעות. לסנן. לטחון את האגוזים בבלנדר עם ארבע כוסות מים. לשים בד גבינה במסננת מעל קערה ולשפוך את המים עם האגוזים וטחונים דרך הבד. יש לסחוט היטב. ניתן לייבש את מה שנשאר מהאגוזים בתנור מחומם ל-100 מעלות לשעתיים-שלוש ולהשתמש בו כקמח נטול גלוטן לעוגות.
להכין חלב קוקוס: לשים כוס שבבי קוקוס ען שתי כוסות מים רותחים בכוס של הבלנדר. להמתין עד שהתערובת מתקרר לדרגת חום שנוח לעבוד איתה. לערבל בבלנדר ולסחות דרך בד גבינה לפי המתכון של חלב אגוזים. הנוזל שיוצא הוא קרם קוקוס. ניתן לסחות שוב את שאריות הקוקוס עם שתי כוסות מים קרים ולקבל מי קוקוס. אחרי כן, ניתן לייבש את הקוקוס בתנור מחומם ל-100 מעלות לשעתיים-שלוש, לטחון שוב את הקוקוס המיובש ולקבל קמח נטול גלוטן לעוגות ולחמניות.