בחזרה ליסודות – מידע על מים, חלב ועוד
בעולם אדיאלי, לא היה צורך לחשוב על יסודות האוכל שלנו. עד לפני מאה שנה, מים היה מים, מלח היה מלח וסוכר היה סוכר. היום הדברים פחות ברורים ולא כל דבר מובן מאליו.
מים
1. כלור במים
הרבה פעמים, הרשויות המקומיות שמים כלור במים כדי למנוע התפשטות מחלות וזה דבר שצריך לעשות.
הבעיה מתחילה בכך שכלור הורג את כל החיידקים, לא רק את ה"רעים". הוא יכול לקטול גם את הטובים.
כשכתוב "מים ללא כלור", הכוונה למים בהם הכלור התאדה. יש כמה תהליכים להתאדות הכלור:
- אפשר להשאיר את המים בצנצנת או סיר נירוסטה מכוסה בבד ל-12 – 24 שעות. כלור הוא גז והוא יתפשט במיכל פתוח.
- אפשר להרתיח את המים לשתי דקות ולתת להתקרר במשך הלילה או היום.
- מתקן מים כגון "תמי 4" מסנן את המים ומוציא את הכלור. חשוב להחליף את הפילטר כל חצי שנה, כי פילטר מלוכלך הופך לבית גידול לחיידקים לא רצויים. למרות הטיפול הדרוש, זו הדרך הנוחה ביותר לקבל מים טהורים למי שמתעסק הרבה במטבח.
- כמובן, אפשר לקנות מים מינרליים או מסוננים בסופרמרקט אבל זו הדרך היקרה ביותר.
2. מינרלים במים
היום, יותר ויותר מהמים שלנו באים מהתפלת מי הים, דבר שהוא כמובן טוב ונחוץ לנו כמדינה עצמאית. הבעיה מתחילה בכך שתהליך ההתפלה מוציא את המינרלים מהמים. היום, המדע מכיר ביותר מ-30 מינרלים חיוניים לגוף האדם. כולם נמצאים בסביבה שלנו באופן טבעי.
על כל פנים, לדעתי זה אחראיותו של כל אדם לדאוג לספק לעצמו את המינרלים שהוא צריך כדי לשמור על בריאותו. זה חשוב במיוחד לאור העובדה שתכולת המינרלים החיוניים לנו בקרקע החקלאית יורדת משנה לשנה, בגלל השימוש בדשנים כימיים ושיטות חקלאיות אחרות. אני אישית מוסיפה טיפה של תמיסת מינרלים ממקור טבעי לכל ליטר מים. זה גם משפר את טעמו של המים.
מלח
אם כבר מדברים על מינרלים, בטח שמתם לב שבכל המתכונים הדורשים מלח, אני תמיד ממליצה על "מלח ההימליה". זה לא פרסומת (אני לא מקבלת כסף או הטבות מאף אחד). יש לכך שתי סיבות.
1. התסיסה במלח (של מלפפונים חמוצים, כרוב כבוש וכו') דורשת מלח ללא תוספות כימיקליות כגון חומר נגד התגבשות, יוד וכו'. אחרת הכבישה פשוט לא תצליח.
מלח טבעי לא זקוק לתוספות האלה. הוא אינו מתגבש, גם בימים לחים.
2. בגלל הסיבות המתוארות לעיל, אנחנו צריכים לדאוג לקבל את שיעור המינרלים הדרוש לנו כדי למנוע מחלות של העצמות, השיניים, מערכת העצבים, הדם, השרירים, בלוטות התריס והלב, בין היתר. המלח המצוי המרכולים נוקה מהמינרלים המצוי בו האופן טבעי, ובמקומם סמים חומר נגד התגבשות.
מלח ההימליה הוא מלח טבעי, כפי שצבעו הוורוד מעיד. הוא לא מתגבש והוא מכיל נתרן, אשלגן, סידן ומגנזיום. כדאי גם להשתמש גם במלח הימליה מצבע שחור כתבלין, כפי שנעשה בהודו.
כדאי לשים לב למה שכתוב במיכל. לאחרונה ראיתי סוג של מלח הימליה וורוד שהתחיל להופיע במדפים בסופרמרקטים, שלפי הכתוב על המיכל, מכיל מכיל חומר התגבשות. אם הוא זקוק לזה, יתכן שחלק מהמינרלים נלקח ממנו. כדאי ללכת עוד כמה צעדים לחנות טבע ולקנות את הדבר האמיתי.
חלב
מסקירה קצרה ולא מדעית שעשיתי בסופרמרקט השכונתי, כמעט כל החלב, וכל השמנת לבישול שראיתי, מפוסטר על או עמיד. מדובר בתהליכים של חימום בטמפרטורה גבוהה של 135 מעלות לזמן קצר. שני התהליכים גורמים לשינוים מהותיים בחלב. עובדה שאי-אפשר ליצר את רוב סוגי הגבינה מסוגים אלה של חלב. לי נראה, שאם אי-אפשר לעשות מזה גבינה, איך הגוף שלנו, שמשתמש באותם בקטריות ואנזימים, אמור לעכל את זה?
אפשר לעשות קפיר מחלב מפוסטר על, אבל אני מעדיפה לקנות משהו יותר חי ומאמינה שזה טוב יותר בשבילי ובשביל גרעיני הקפיר שלי.
החלב הבריא ביותר בא מפרות שרועות בחוץ ואוכלות עשב רוב חודשי השנה. לא מצאתי חלב כזה באזור השרון (אשמח מאוד לשמוע ממי שיכול לתת לי כתובת!) עד אז, אני מסתפקת בינתיים בשלושה סוגים שאכן מצאתי, שאינם מפוסטרים על:
- חלב "יוגבי העמקים" ממושב היוגב, חלב טעים ועשיר. הוא אינו מהומגן והשמנת עולה מעלה. הקפיר יוצא טעים במיוחד ואפשר לעשות שמנת מתורבתת מהשמנת (ראה מתכון).
- חלב עזים "צוריאל" אינו מפוסטר על (שים לב למיכל בו כתוב "מפוסטר" ולא "מפוסטר על"). חלב זה גם עושה קפיר טעים ועשיר.
- חלב תנובה בשקיות, שאפשר לקנות בכל מקום.