מתכון בסיס לקפיר

גרעיני הקפיר יחיו, ייצרו קפיר ויתרבו בכל סוג של חלב מהחי, כולל אבקת חלב, חלב עמיד, חלב פרה, עזים, וצאן. כמובן שיותר טוב להם – ולך – בחלב חי, כגון חלב מפוסטר, בניגוד לחלב מפוסטר-על וחלב עמיד. חלב מפוסטר-על וחלב עמיד פוסטרו בחום גבוה מאוד. חסרים להם מרכיבים חיים ואנזימים שהיו בחלב לפני הפסטור על ולכן הם פחות רצויים. קראו את התוויות לפני שקונים.

אפשר להשתמש בחלב ישר מהמקרר. לא מחממים את החלב, ולא משתמשים במכשיר להכנת יוגורט. º22 עד º25 הוא הטווח האדיאלי לריבוי הגרעינים, אבל הם ייצרו קפיר טעים גם בטווח בין º12 ל- º28. בקיץ הישראלי הלוהט כדאי להכין קפיר בצנצנת היושבת בתוך קערה או צידנית עם מי קרח.

טבעונים יכולים לעשות קפיר מחלב סויה, קוקוס, שקדים וכו', אך כיוון שסוגי החלב אלה חסרים יסודות חיוניים מסוימים, גרעיני הקפיר לא משגשגים בהם. צריך לתת לגרעינים חלב מהחי כל מחזור שלישי, והם לא יהיו לגמרי נקיים מחלב מהחי אף פעם. אלטרנטיבה לגרעיני קפיר-חלב הוא קפיר-מים, הגדל במי סוכר.

יש שתי דרכים להכין קפיר מגרעינים.

1. שימים חצי כף עד כף גרעינים בצנצנת (רצוי של שני ליטר) ושופכים עליהם ליטר חלב טרי. מערבבים עם מרית סיליקון. שמים על פיית הצנצנת בד נושם, מהודקת עם גומייה, ושמים במקום מאוורר, רחוק מקרינה ישירה של השמש.

אחרי 12-24 שעות, תלוי בכמות הגרעינים והטמפרטורה בחדר, ניתן יהיה לראות שהחלב הסמיך. מערבבים את הקפיר הסמיך עם המרית עד שחוזר להיות נוזלי.

מפרידים את הגרעינים ממשקה הקפיר באמצעות מסננת שיושבת בתוך משפך. שמים את המשפך עם המסננת בפיה של בקבוק נקי. בתנועה עדינה של שקשוק והברשה, מסננים את הקפיר אל תוך הבקבוק.

שוטפים את הצנצנת ומייבשים. אם משתמשים בצנצנת שוב מיד אחרי השטיפה, רצוי לשטוף אותה שנית עם מים מסוננים או מים שעמדו בקומקום, כדי להיות בטוח שלא נשאר כלור ממי הברז. אין צורך בסטריליזציה. (להסבר על כלור במים, לחץ כאן ).

סוגרים את הבקבוק עם הקפיר ומשאירים אותו עוד חצי יום על השיש – זה הזמן שהוא מסנתז את הויטמינים.

אחרי 12 שעות כדאי לשים במקרר, אחרת ייעשה חמוץ מידי.

את הגרעינים המסוננים שמים בצנצנת הנקייה, ממלאים את הצנצנת בחלב, בוחשים וממשיכים הלאה.

 

ראשי / ספר בישול / קפיר חלב — מתכון בסיס